برترین دانشگاه های ایران معرفی شدند
به گزارش نقطه سر خط، جدیدترین فهرست نظام رتبه بندی موضوعی شانگهای اعلام شد که در آن نام 34 موسسه و دانشگاه ایرانی در 32 رشته علمی در میان برترین ها دیده می شود.
به گزارش گروه دانشگاه نقطه سر خط، نظام رتبه بندی دانشگاه ها بر پایه عملکرد علمی آن ها که با نام شانگهای نیز شناخته می شود، در تازه ترین ویرایش خود در سال 2021 میلادی، مؤسسات جهان را در زمینه های گوناگون علمی ارزیابی و رتبه بندی کرده است. در این سیاهه 34 مؤسسه ایرانی هستند که نامشان روی هم 163 بار در زمره مؤسسات برتر آمده است.
دانشگاه تهران 21 بار، دانشگاه آزاد اسلامی (همه واحدها) 17 بار، دانشگاه تربیت مدرس 13 بار، دانشگاه های صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف 12 بار و دانشگاه صنعتی اصفهان 10 بار در سیاهه مؤسسه های برتر در 54 زمینه علمی جای گرفته اند. در مجموع مؤسسه های ایرانی توانسته اند در 32 زمینه علمی جایگاه جهانی به دست آورند.
رتبه بندی موضوعی شانگهای مؤسسه ها را در 54 زمینه علمی (هشت زمینه در علوم طبیعی، چهار زمینه در علوم زیستی، 22 زمینه در مهندسی، شش زمینه در علوم پزشکی و 14 زمینه در علوم اجتماعی) بر پایه 5 شاخص (شمار انتشارات در نشریه های چارک نخست، تأثیر استنادی نرمال شده، همکاری / هم نویسندگی جهانی، انتشارات باکیفیت / منتشرشده در نشریه ها و همایش های برتر، و جایزه های مؤسسه) ارزیابی می کند.
در جدول زیر رتبه جهانی مؤسسه های ایرانی در زمینه های گوناگون علمی و امتیاز آن ها به شکل کلی و در شاخص های گوناگون این نظام رتبه بندی آمده است.
در این جداول منظور از ب. ت. بی تأثیر است؛ شاخصی که در یک زمینه علمی، وزن و در محاسبه رتبه تأثیر ندارد.
بر پایه نتایج نظام رتبه بندی شانگهای در سال 2021 میلادی، دانشگاه هاروارد در 14 زمینه علمی و مؤسسه فناوری ماساچوست (ام. آی. تی.) در 6 زمینه علمی در جایگاه نخست جهان جای گرفته و عملکرد بهتری در برابر دیگر مؤسسه های جهان داشته اند. روی هم، در گروه مهندسی بیشتر نام دانشگاه های چینی در میان برترین های جهان به چشم می خورد و در گروه پزشکی نام دانشگاه های آمریکایی بسامد بیشتری دارد. در گروه علوم طبیعی نیز دانشگاه های فرانسه عملکرد چشم گیری داشته اند.
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با ساخت و به روزرسانی ابزار های حرفه ای برای ارزیابی و سنجش علم، فناوری، و نوآوری کشور می کوشد تا در زمینه های پیوند با مأموریت هایش به سیاست گذاران برای برنامه ریزی های درست و کارآمد یاری رساند.
گزارش پیش رو از انتشارات سامانه جایگاه علم، فناوری، و نوآوری ایران در جهان (نما) که به پایش و گزارش پیرامون 90 شاخص گوناگون از 55 نهاد جهانی در حوزه های علم، فناوری و نوآوری می پردازد و در نشانی NEMA.IRANDOC.AC.IR در دسترس همگان است.
منبع: خبرگزاری دانشجو